Biofil design – A természet közelsége

Biofil design, biophil design, stílus, mobilház, otthon, mobiliroda, faház

A biofil design fogalma

A biofil design kifejezés a „biophilia” és a „design” szavak kombinációjából ered. A biophilia az ember természettel való kapcsolat kialakítására való hajlamát jelenti. A biophilic design pedig ezt a velünk született igényt és hajlamot alkalmazza a környezetünk megtervezésére. Ezért 2021-re ez a stílusirányzat utat tört magának és 2024-ben is teret hódit.

Egy kis háttér történet: Érdekes, hogy a biophil (biofil) design elgondolása a már a 20. század második felében kezdett elterjedni. A kifejezést magát először Edward O. Wilson, az amerikai biológus használta  „Biophilia” című könyvében, amit 1984-ben publikált. Wilson az emberek veleszületett vonzalmát vizsgálta a természeti környezet iránt. A biophilia koncepciója ezután már egyre népszerűbbé vált az építészetben és a tervezési területeken.

Az emberek elkezdték felismerni a természettel való kapcsolat pozitív hatásait az egészségre és a jóllétre. Viszont a műanyag és „modern” bútorok és az új otthonberendezési divatok elfeledtették a biofil stílus jótékony hatásait az otthonokban. Ettől függetlenül a biophil design iránti érdeklődés az 2000-es évek során az építészek, belsőépítészek és városi tervezők széles körében egyre tovább nőtt. Ma már számos projekt alkalmazza a biophil design elveit a környezetbarát, élhetőbb és esztétikusabb tervezés érdekében.

A biofil design hatása az emberre

A biofil design olyan tervezési elveket és elemeket foglal magában, amelyek elősegítik a természettel való kapcsolatot és az emberek érzelmi, mentális és fizikai jólétét. Például olyan tényezőket tartalmaz, mint a természetes fény beengedése, zöld növények használata, természetes anyagok alkalmazása és olyan formák, mint például az organikus vonalak vagy a természeti minták beépítése. Akár saját magunk is megfigyelhetjük a természet jótékony hatásait saját magunkon. Gondoljunk csak bele, milyen érzések és impulzusok érnek mondjuk egy erdőben, vagy egy faházban. Ha rendszerint megnyugtat a természet közelsége, vagy megváltozik tőle a közérzetünk, akkor biztosak lehetünk benne, hogy otthonunkban is érdemes követni a biofil designt.

A természet közelsége a környezetünkben

A biofil design tehát olyan tervezési megközelítést jelent, amely kiemelten figyelembe veszi az emberek és a természet közötti kapcsolat fontosságát a környezet kialakításában. A célok között szerepel a stressz csökkentése, a koncentráció javítása és általában az élhetőbb, kényelmesebb környezet kialakítása. Pont ezért érdemes akár otthonunkat, dolgozószobánkat vagy irodánkat ennek megfelően kialakítani. A Haniga segít ennek a stílusnak a kialakításában legyen szó mobilház építéséről, vagy meglévő ingatlan bútorozásáról vagy épületelemeiről. Ha pedig tovább olvasnál a témában gyakorlati ötletekért, akkor tekintsd meg a bejegyzés folytatását a hanigabutor.hu oldalon!