Hasznos információk a mobil épületek szerkezetéről, építésüknek menetéről

A mobilház alapja

Épületeink általában nem fix talajra épített szerkezettel készülnek, hanem tartó oszlopokon vagy cölöpökön/tüskéken állnak. Lehetőség van beton alapra is építeni, de ez mind időben, mind árban növekedéssel jár. Illetve más szabályozások is vonatkoznak a beton alapú épületekre. Ha kérdése támad az alappal kapcsolatban, keressen bizalommal!

Mobilház engedélyek

Iroda, vagy nyaraló épületek nem engedélykötelesek megadott méretig.* A lakóházként készült mobilházakra más szabályok vonatkoznak. Viszont mobilházaink lakhatási engedélyre alkalmas szerkezettel készülnek. Lakóingatlan, vagy nagyobb méretű épület esetén az engedélyeztetésben és terveztetésben tudunk segíteni előzetes megbeszélés alapján.

Mobilház szigetelése

A mobilházak szigeteltek, így mind a 4 évszakban használhatók. Általánosságban az általunk épített mobilházak falai 15-20 cm szélesek. De egyedi elképzelést és terveket is figyelembe veszünk. 

*Lásd: Milyen engedélyek és előírások vonatkoznak egy mobilház építésére?

Gyakori kérdések a mobilházakról, mobil épületek építéséről

Ma már minden olyan építményt is mobilháznak nevezhetünk, melynek felépítése és alapja lehetővé teszi az ingatlan mobilitását illetve nem beton alapra épült. A mi mobilházaink könnyű faszerkezettel épülnek, amellyel összeépített állapotban stabilak, nem szükséges hozzá beton alap. Lehetőség van mobilabb, de lehet fixen telepített épület megrendelésére is. Ezek mind egyedileg gyártott, egyedileg tervezett faházak

Első sorban olcsóbb, mint felhúzni nulláról egy újépítésű házat. Másod sorban nem kell beton alap hozzá, amivel időt, energiát és szintén pénzt tud megspórolni. Harmad sorban kevesebb engedélyezési folyamattal jár (a megadott méreten belül). És nem utolsó sorban a fa mobilházak különös hangulata és stílusa is hatalmas előnye.

A Megrendelő igényei, kérései nagyban befolyásolják az árakat. Mi első körben a megadott információk alapján adunk egy árajánlatot, amely az alap kivitelezését tartalmazza a mobilháznak. Ezután konzultáció következik, ahol közös megbeszélés alapján kiegészül vagy éppen leegyszerűsödik az első ajánlatunk. Bármilyen változásról az építés közben vagy felmerülő költségről azonnal egyeztetünk a Megrendelővel. Nincsenek apró betűs részek és láthatatlan plusz költségek.

Irányadó árainkat megtalálja az Áraink oldalon.

Többek között:

 • Faváz szerkezet
 • Kőzetgyapot szigetelés a szerkezetben
 • Hőtükör, párazáró fólia
 • OSB lap
 • Külső hőszigetelés
 • Belső és külső burkolat (pl. lambéria)
 • Padlóburkolat (ált. laminált parketta)
 • Tető (pl. cserepeslemez)

Mobilházaink magas hatékonyságú szigeteléssel készülnek, így mind a 4 évszakban komfortos használni, akár életvitelszerűen, akár időszakosan. A kiváló szigetelésnek és kis méretének köszönhetően kevesebb energiával is hatékonyan befűthető. Illetve cégünk másik területe a szennyvízkezelő- és esővízgyűjtő rendszerek telepítése, így vízügyileg is önfenntartóvá tud válni.

Mint ahogy egy tégla ház is, úgy a mobilházak is időszakosan karbantartást igényelnek.

Mobilház esetén az állagmegóvás érdekében érdemes bizonyos időközönként megtenni a szükséges intézkedéseket. Erről szakértő kollégánkkal tud bővebben konzultálni. De blogbejegyzésünk is készül ebben a témában.

Egy 4 évszakos mobilház egész évben, minden évszakban kényelmesen lakható. A 4 évszakos mobilházak kulcsfontosságú jellemzői közé tartozik a megfelelő hőszigetelés, a fűtési és hűtési rendszerek, valamint a szigetelt ablakok és ajtók, amelyek segítenek fenntartani a belső hőmérsékletet és minimalizálják a külső hőmérsékleti változások hatását.

Többek között az alábbiak, amik a legnagyobb befolyásolói az árnak

 1. Méret és elrendezés: Nagyobb mobilházak, amelyek több szobával, fürdőszobával és egyéb életterekkel rendelkeznek, általában többe kerülnek, mint a kisebb, egyszerűbb elrendezésű modellek.

 2. Felszereltség és berendezések: A modern, energiatakarékos készülékekkel, egyedi bútorokkal és egyéb prémium jellemzőkkel felszerelt mobilházak ára magasabb.

 3. Személyre szabottság: Minden mobilházunk egyedi és bizonyos mértékig személyre szabott. Viszont ha az egyedi igények az anyagokat,  berendezéseket, esetleges kiegészítőket vagy építészeti elemeket is érintik, akkor ezek befolyásolhatják az árakat.

 4. Hőszigetelés és energiahatékonyság: Amit érdemes tudni mobilházainkról, hogy alap kivitelezésnél sem spóroljuk le a falvastagságot és szigetelést, de lehetőség van ennek növelésére és csökkentésére is. Illetve a nyílászárókból is törekszünk a jó hőszigetelő képességre. De ebből is vannak különböző kivitelek és új fajta technológiák. Ha a Megrendelő általa kiválasztott nyílászárókat szeretné, hogy beépítsük, akkor előzetes egyeztetés után tudunk pontos árat mondani.

 5. Alapozás: A mobilház beton alapozása, a csatlakoztatások és az esetleges építési engedélyek, további költségeket jelenthetnek.

 • 312/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 1. melléklet 8. pontja alapján egy 100m3 térfogatot meg nem haladó építmény nem engedélyköteles.
 • Az 50 m 2 (nettó hasznos alapterület) alatti, különálló épületekre vonatkozó energetikai jogszabály nem írja elő az energetikai tanúsítvány szükségességét.
 • A helyi önkormányzattal egyeztetve, a helyi szabályok szerint kell megvalósítani a tervezést.
 • Önkormányzatonként változnak a helyi előírások. Van, ahol nem kell engedély és van ahol tervezésre és engedélyeztetésre van szükség.
 • A lakóépület engedélyköteles.
 • A lakóépületek építészeti terv alapján készülnek.
 • A tervezést, engedélyeztetést és lakhatási engedély folyamatait nyugodtan ránk bízhatja.
Kalkulációt Kérek!

Egyéb információk

 • Ha problémát okoz a csatornázás, vagy szeretne vízügyekben önfenntartó lenni, cégünk másik profilja ebben tud segíteni. Katt ide!
 • Bútorozást is vállalunk. Asztalosműhelyünk több mint 20 éve készít minőségi bútorokat, akár egyedi igények alapján. Katt ide!
Haniga group, relaxhome, mobilház, könnyűszerkezetes ház, mobil iroda, mobilnyaraló, iroda, nyaraló, ház, faház, szennyvíz, esővíz gyűjtés
Haniga group, relaxhome, mobilház, könnyűszerkezetes ház, mobil iroda, mobilnyaraló, iroda, nyaraló, ház, faház

Házi vízmű az önfenntartó vízkezeléshez

Érdekel

Haniga group, relaxhome, mobilház, könnyűszerkezetes ház, mobil iroda, mobilnyaraló, iroda, nyaraló, ház, faház, asztalos
Egyedi mobilház belső tere, Haniga group, relaxhome, mobilház, könnyűszerkezetes ház, mobil iroda, mobilnyaraló, iroda, nyaraló, ház, faház

Bebútorozott mobilház

Referenciáink bútorainkról