A faház hangulata otthonunkban

faház 2

A favázas házak, más néven könnyűszerkezetes házak, egyre népszerűbbek Magyarországon és világszerte is. Nem csak az építési gyorsaságuk és költséghatékonyságuk miatt kedveltek, hanem azért is, mert különleges, otthonos hangulatot árasztanak. Ebben a cikkben megosztunk néhány hasznos tippet és ötletet, hogyan tehetjük otthonosabbá és még inkább faház jellegűvé könnyűszerkezetes otthonunkat.

1. Faház jellemzők

A faházak egyik legfontosabb jellemzője a természetes anyagok használata. Ahhoz, hogy ezt a hangulatot megtartsuk vagy megteremtsük, fontos, hogy otthonunkban is a természetes anyagok domináljanak.

 • Fa burkolatok: Használjunk fa burkolatokat a falakon és a mennyezeten. A természetes fa melegséget és otthonosságot sugároz.
 • Kő elemek: Kombináljuk a fát kő elemekkel, például egy kő kandallóval vagy kővel burkolt falrészekkel.
 • Textíliák: Válasszunk természetes anyagú textíliákat, mint a gyapjú, pamut vagy len. Ezek a textilek nemcsak esztétikusak, hanem kellemes tapintásúak is.

2. Színek és árnyalatok

A megfelelő színek kiválasztása nagyban hozzájárulhat a faház hangulat megteremtéséhez.

 • Meleg színek: Használjunk meleg árnyalatokat, mint a barna, bézs, terrakotta és zöld. Ezek a színek a természetre emlékeztetnek, és meghitt atmoszférát teremtenek.
 • Fa természetes színei: Engedjük, hogy a fa természetes színei érvényesüljenek. Ne fessük le a fa burkolatokat, hanem használjunk áttetsző lazúrt vagy olajat, hogy a fa erezete és színe látható maradjon.

3. Belsőépítészeti megoldások egy faház mintájára

A belsőépítészeti megoldások is hozzájárulhatnak a faház hangulat megőrzéséhez.

 • Nyitott gerendák: Ha lehetséges, hagyjuk láthatóvá a tetőszerkezet fa gerendáit. Ez a megoldás azonnal faház jellegűvé teszi otthonunkat.
 • Rusztikus bútorok: Válasszunk rusztikus stílusú bútorokat, amelyek fa vagy kovácsoltvas anyagból készültek. Az antik hatású bútorok különösen jól illenek a faház hangulatához.
 • Nagy ablakok: A nagy ablakok nemcsak több természetes fényt engednek be, hanem közelebb hozzák a természetet is. Fontos, hogy az ablakkeretek is fából készüljenek.

4. Dekorációs elemek

Az apró részletek is sokat számítanak a hangulat megteremtésében.

 • Növények: Helyezzünk el sok növényt a lakásban. A zöld növények frissességet és életteliséget visznek az otthonunkba.
 • Kandalló vagy kályha: Egy kandalló vagy kályha nemcsak fűt, hanem meghitt hangulatot is teremt. Ha nincs lehetőségünk valódi kandallóra, választhatunk elektromos vagy bioetanolos kandallót is.
 • Világítás: Használjunk meleg fényű lámpákat, amelyek barátságos és otthonos atmoszférát teremtenek. A fa vagy kovácsoltvas lámpatestek különösen jól illenek a faház stílushoz.

5. Fenntarthatóság és energiatakarékosság

A faházak építésénél és berendezésénél fontos szempont a fenntarthatóság és az energiatakarékosság.

 • Szigetelés: Figyelünk a megfelelő szigetelésre, hogy a ház energiatakarékos legyen. A jó szigetelés télen melegen, nyáron hűvösen tartja a házat.
 • Megújuló energiaforrások: Ha lehetőségünk van rá, használjunk megújuló energiaforrásokat, mint a napelemek vagy a geotermikus fűtés.
 • Újrahasznosított anyagok: Az építés és berendezés során használjunk minél több újrahasznosított vagy fenntartható forrásból származó anyagot.

A könnyűszerkezetes, favázas házak nemcsak praktikusak és gyorsan építhetők, hanem különleges, otthonos hangulatot is árasztanak. A természetes anyagok, meleg színek, rusztikus bútorok és dekorációs elemek mind hozzájárulnak ahhoz, hogy otthonunk igazi faház jellegű legyen. Emellett ne feledkezzünk meg a fenntarthatóságról és az energiatakarékosságról sem, hogy otthonunk ne csak szép, hanem környezetbarát is legyen.